მსოფლიოში ცნობილია ათასობით ყველის სახეობა, და როგორც ჩანს, თითოეულ ქვეყანას აქვს საკუთარი, განსაკუთრებული. ზოგიერთი მათგანი მზადდება საუკუნეების მემკვიდრეობით, სხვები გაჩნდა შედარებით ცოტა ხნის წინ. თუ დიდი ხანია გინდოდაც გეცადათ რაღაც ახალი, შეგიძლიათ დააგემოვნოთ ეს ყველის სახეობები, მათ დამსახურებულად ეწოდებათ საუკეთესო.
,,ტეტ-დე-მუანი”
“ტეტ დე-მოუნი” შუა საუკუნეებიდან ცნობილი, პოპულარული და იმდენად ღირებული იყო, რომ ერთ დროს ფულიც შეცვალა.
,,ფეტა”
ბერძული სალათის ხშირი სტუმარი მზადდება ცხვრის ან თხის რძით.
,,პულე”
ყველაზე ძვირადღირებული ყველი! ერთი კილოგრამის ღირებულება 1000 დოლარზე მეტია. სამწუხაროდ, ის არ არის გათვლილი კომერციულ საფუძველზე.
,,მასკარპონე”
ეს არ არის მყარი ყველი, არამედ ნაღების კრემისებური პროდუქტი. მასკარპეონი იტალიაში 5 საუკუნის წინ წარმოუდგენლად ტკბილი იყო.
,,ჩედარი”
ბრიტანეთში ყველაზე პოპულარული ყველი, რომელიც უყვარს მთელ მსოფლიოს. მას შეუძლია ხუთ წლამდე გაძლოს, აქვს ოდნავ მკვეთრი და მჟავე გემო. ჭორები დადის, რომ ამ ყველის გიჟმა მოყვარულებმა შეჩქმეს 25 ტონიანი ჩედარი.
,,პარმეზანი”
“პარმეზანი” წარმოუდგენლად მტკიცეა, მისი გემო საოცრად დელიკატურია.
,,მოცარელა”
ყველი თეთრის ბურთები ხშირად ემატება სალათებს,ლაზანიას, პიცას. ეს იტალიური ყველი ფუჭდება საკმაოდ სწრაფად, ასე რომ ყურადღებით შეინახეთ.
,,კამემბერტი”
ლეგენდარულმა ფრანგულმა ყველმა პირველი მსოფლიო ომის დროს უზარმაზარი პოპულარობა მოიპოვა. ეს ყველი დაფარულია ქერქით.
,,კომბოცოლა”
ეს ყველი ხილით ან თეთრი ღვინით იდეალურია, პროდუქტი ინახება ოთახის ტემპერატურაზე საკმაოდ დიდი ხნით.
,,დორბიუ”
ეს ყველი გერმანიიდანაა და მზადდება ხილის, კაკლისა და წითელი ღვინის გამოყენებით. მწარმოებლები კვლავ ინარჩუნებენ საიდუმლოს ცხარე გემოს შესახებ.
ძნელია აირჩიოთ ამათ შორის საუკეთესო. სამწუხაროდ, მწარმოებლები უაღრესად აფასებენ თავიანთ პროდუქციას და ელიტარული ყველის ღირებულება ზოგჯერ ზღაპრულ თანხებს აღწევს.