რა სასიამოვნოა შვებულების აგარაკზე გატარება. გაღვიძება, როდესაც მზის სხივები ფანჯრიდან ოთახში შემოიჭრება, ჭიქა წყლის დალევა პირდაპირ ჭის სათლიდან, ფეხშიშველი სიარული ახალ ბალახზე და ახლად დაკრეფილი კენკრის მირთმევა. თუმცა, ჭის წყლის შემთხვევაში სიფრთხილე უნდა გამოვიჩინოთ. აღმოჩნდა, რომ ჭა პრევენციისთვის 3 წელიწადში ერთხელ უნდა გაიწმინდოს! ეს პროცესი საკმაოდ ძვირი და შრომატევადია. ვივიენის დღევანდელ სტატიაში ვისაუბრებთ ჭის დამოუკიდებლად გაწმენდის მეთოდებზე.
ჭაბურღილში წყლის სისუფთავის შესაფასებლად, პირველ რიგში, უნდა დარწმუნდეთ, რომ მასში ნალექი არ არის. თუ ჭის წყალი გამჭვირვალეა, უსუნო და უცხო გემოს გარეშე, ყველაფერი წესრიგშია. თუმცა, უმჯობესია სინჯის ჩაბარება ლაბორატორიაში.
თუ გაქვთ ბევრი დრო, მოთმინება და დამატებითი ფინანსები, ჭის გასაწმენდად შეგიძლიათ მოიწვიოთ სპეციალური ჯგუფი. ეს ჩვეულებრივ კეთდება გაზაფხულზე. მუშები ამოტუმბავენ მთელ წყალს და ჭის ფსკერს გაასუფთავებენ. პროცედურის ღირებულება ბევრ ფაქტორზეა დამოკიდებული. დღევანდელ სტატიაში გეტყვით, თუ როგორ უნდა გაასუფთაოთ ჭა საკუთარი ხელით, ხელთარსებული საშუალებების გამოყენებით.
როგორ გავასუფთაოთ ჭა სპეციალური ჯგუფისა და ხარჯების გარეშე
ჩამქრალი კირი
ეს არის ის, რაც ნამდვილად აქვს ყველა აგარაკის მაცხოვრებელს. ჩამქრალი კირი კარგად უმკლავდება ჭაში არსებულ ბაქტერიებს. უნდა მომზადდეს ხსნარი: 10 გ კირი – 1 ლიტრ წყალზე. გააჩერეთ ნარევი დაახლოებით 2 საათის განმავლობაში. კუბური მეტრი წყლის დეზინფექციისთვის დაგჭირდებათ 1200 მლ მომზადებული ხსნარი.
მარილი
ეს კიდევ უფრო მოსახერხებელი და უსაფრთხო გზაა. ჭის მარილით გაწმენდისას, წყლის ამოტუმბვაც კი არ გჭირდებათ. სამი რგოლისთვის დაგჭირდებათ 750 გ სამზარეულოს მარილი. ეფექტი შესამჩნევი იქნება 2-3 დღეში. ჭის გასაწმენდად პროცედურა მხოლოდ ერთხელ უნდა ჩატარდეს.
ქრისტესისხლა
ასე ასუფთავებდნენ ჭებს ჩვენი წინაპრები. კონკრეტული პროპორცია არ ყოფილა. ხალხი უბრალოდ იყენებდა ერთ მკლავ ქრისტესისხლას – 750 ლიტრ წყალზე. რამდენიმე დღეში წყალი გამჭვირვალე, სუფთა და გემრიელი ხდებოდა.
გარდა ამისა, შეიძლება გაიგოთ, რომ ჭას ქლორის ტაბლეტებით ასუფთავებენ. ექსპერტები არ გირჩევენ ასეთი პროცედურების დამოუკიდებლად ჩატარებას. წყალში ქლორის კონცენტრაციის გადაჭარბება ადვილია, რაც მას სასმელად გამოუსადეგარს აქცევს. სხვა საკითხებთან ერთად, ასეთი პროცედურის შემდეგ საჭიროა წყლის ამოტუმბვა და ჭის ამორეცხვა სამჯერ.