ჩაი ყავის მთავარი კონკურენტია. ამ სასმელებს შორის კონკურენცია რამდენიმე საუკუნეა გრძელდება. გავიხსენოთ, როგორ იცვლებოდა ჩაი, როგორი იყო იგი ადრე. დღეს გთავაზობთ გაიხსენოთ არც ისე შორეული წარსული, რათა გაიგოთ, გაუმჯობესდა თუ არა ამ სასმელის ხარისხი. ვივიენის დღევანდელ სტატიაში გავიხსენებთ, როგორი იყო, მაგალითად, ინდური ჩაი „სპილოთი“. რაში მდგომარეობდა მისი პოპულარობის საიდუმლო?
თუ გახსოვთ ყუთი, რომელზედაც სპილო იყო გამოსახული და ასევე ის ყუთი, რომელზეც იყო წარწერა „ინდური“, მაშინ სწორ ადგილას მოხვდით. დღეს ჩვენ არ მივეცემით ნოსტალგიას, მხოლოდ გავარკვევთ, რა იყო სინამდვილეში იმ მუყაოს პაკეტებში.
ინდური ჩაი „სპილოთი“ და წარსულის სხვა სასმელები
ჩაი ყუთზე სპილოს გამოსახულებით
ადრე ამ ჩაის ნახვა საკმაოდ რთული იყო მაღაზიის თაროებზე, ვინაიდან ინდურ ჩაიზე დიდი მოთხოვნა იყო, ის მყისიერად იყიდებოდა. შემდეგ ჩვეულებრივი მყიდველისთვის სრულიად შეუძლებელი გახდა მისი შეძენა. თითქმის ყველას მოსწონდა ინდური ჩაის გემო, მაგრამ რა იყო სინამდვილეში ყუთში?
გამოდის, რომ ამ სასმელის შემადგენლობა სულაც არ იყო ისეთი, როგორიც ბევრს ეგონა. მაგალითად, პირველი ხარისხის ყუთში ინდური ჩაი მხოლოდ 15% იყო. კიდევ რა ემატებოდა ამ სასმელს? ქართული, მადაგასკარისა და ცეილონის ჩაი – ეს არის ფოთლების სრული ჩამონათვალი, რომელიც ერთ დროს პოპულარული სასმელის ნაწილს წარმოადგენდა. იმ დროს ცოტას აინტერესებდა გაეგო, რისგან შედგებოდა ეგრეთ წოდებული „ინდური“ ჩაი, რადგან ეს იყო პრაქტიკულად ერთადერთი სასმელი, რომელსაც ჰქონდა მართლაც შესანიშნავი გემო და არომატი.
ქართული ჩაი
წარსულის ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული ჩაი იყო ქართული ჩაი. თავიდან მასზე დიდი მოთხოვნა იყო, რადგან მაღალი ხარისხის ნედლეულისგან მზადდებოდა. შემდეგ ამ სასმლის შეფუთვაში არასასურველი ნივთების აღმოჩენა შეიძლებოდა (თუნდაც პატარა გამხმარი ღეროების). ამიტომ ქართულ ჩაის მალევე შეარქვეს მეტსახელი „ცოცხი“. ყველაზე ხშირად ამ სასმელს ნახავდით სასადილოებში. იქ ქართულ ჩაის უმატებდნენ მცირე რაოდენობით სოდას, რათა უფრო გაჯერებული ფერი ჰქონოდა.
სხვა ჯიშები
გარდა ამ სასმელებისა, ოდესღაც პოპულარული იყო „ცეილონის“ ჩაი და ასევე ის, რომელიც იყიდებოდა ფილებით. მეორე პროდუქტი საგრძნობლად იაფი იყო, მისი ხარისხი კი ძალიან დაბალი. ასეთი ფილების შემადგენლობაში შედიოდა ჩაის ნარჩენები. ეს ფილები მზადდებოდა ნამსხვრევისგან, ფოთლის ნაწილაკებისა და ღეროებისგან. შემდეგ ეს ყველაფერი იპრესებოდა. მოდუღების შემდეგ ასეთი სასმელი ჩაის კი აღარ ჰგავდა, არამედ უფრო კომპოტს.
ადრე მყიდველს დიდი არჩევანი არ ჰქონდა (ეს ეხებოდა ჩაის და არა მარტო მას). ახლა მაღაზიებში შეგიძლიათ შეიძინოთ ნებისმიერი სასმელი თქვენი გემოვნებით. დღევანდელი ჩაის ჯიშებისა და არომატების პალიტრა უბრალოდ გასაოცარია თავისი მასშტაბით. ახლა მთავარი ამოცანაა იპოვოთ ნატურალური სასმელი, რომელიც თქვენი მოსაწონი იქნება.