როდესაც ამბობენ, რომ ხურმა მშრალია, ეს ნიშნავს პირში სიმშრალის შეგრძნებას, რომელიც ჩნდება არც თუ ისე მწიფე ხილის ჭამის შემდეგ. მისი ასეთი სიმშრალე განპირობებულია მის ქერქსა და თესლში ტანინის მაღალი შემცველობით. ნაყოფის მომწიფებისას ეს ნივთიერებები იშლება, რაც მას უფრო ტკბილს ხდის. როგორ მოვაშოროთ დამოუკიდებლად ხურმას სიმშრალე, თუ ჯერ კიდევ არ არის მომწიფებული?
არსებობს 5 ეფექტური მეთოდი, რომლითაც შეგიძლიათ ხილი ტკბილი გახადოთ. ერთ-ერთი მათგანის გამოყენებით თქვენ მიიღებთ უგემრიელეს ხურმას, რომელიც არ მოგცემთ უსიამოვნო სიმშრალის შეგრძნებას. ამიტომ ამ ხილით ჯემის ან მურაბის მომზადება აღარ დაგჭირდებათ.
5 მეთოდი ხურმის სიმშრალის მოსაშორებლად
ბუნებრივი მომწიფება
თუ გაქვთ დრო და მოთმინება, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ეს მარტივი მეთოდი. ხურმა გააჩერეთ ოთახის ტემპერატურაზე. აცადეთ ბუნებრივად მომწიფდეს, რის შედეგადაც ტანინები დაიშლება და ნაყოფის მთელი სიმშრალე გაქრება.
მომწიფების პროცესის დაჩქარება
თუ გსურთ უფრო სწრაფად დაიწყოთ ხურმის მირთმევა, აიღეთ რამდენიმე ვაშლი, მოათავსეთ ცელოფანში ან ქაღალდის ჩანთაში ხურმასთან ერთად. ცელოფანი მჭიდროდ შეკარით. ვაშლი გამოყოფს ეთილენს, რაც ხელს უწყობს ნაყოფის სწრაფ დამწიფებას, ამიტომ ხურმა რამდენიმე დღეში ტკბილი გახდება.
ცხელი წყლის გამოყენება
ხილში შემავალი მთრიმლავი ნივთიერებების დასაშლელად შეგიძლიათ გააკეთოთ შემდეგი. წყალი მიიყვანეთ ადუღებამდე. გადმოდგით გაზქურიდან. შემდეგ ჩაყარეთ ხურმა მდუღარე წყალში. 10 წამის შემდეგ ამოიღეთ და ბოლომდე გააცივეთ.
ლიმონის წვენის გამოყენება
ხურმის მჟავიანობის მოცილება ციტრუსის დახმარებითაც შეგიძლიათ. ხილი დაჭერით ნაჭრებად. შემდეგ წაუსვით ახლად გამოწურული ლიმონის წვენი, რაც ხელს შეუწყობს ტანინის განეიტრალებას. დატოვეთ კენკრა 15-20 წუთის განმავლობაში ოთახის ტემპერატურაზე. მზადაა!
საყინულის გამოყენება
სიცივე ასევე ხელს უწყობს ხურმის დატკბობას. შედგით ხილი საყინულეში 3-4 საათით. შემდეგ ამოიღეთ. გალღობის შემდეგ ხურმას უსიამოვნო გემო აღარ ექნება.
გამოიყენეთ ერთ-ერთი ეს მეთოდი ხურმის მჟავიანობის მოსაშორებლად. ასევე გახსოვდეთ, რომ ხურმა უნდა ინახებოდეს ოთახის ტემპერატურაზე და არა მაცივარში, დაბალ ტემპერატურაზე, რაც ხელს შეუშლის ნაყოფის დამწიფებას. სხვათა შორის, იმისათვის, რომ არ დაგჭირდეთ ლოდინი, სანამ ხურმა ტკბილი გახდება, გირჩევთ, მაღაზიაში აირჩიოთ არა კაშკაშა ნარინჯისფერი, არამედ ოდნავ ფერმკრთალი ხურმა. სწორედ მას აქვთ უფრო რბილი ტექსტურა, რაც მიუთითებს იმაზე, რომ ნაყოფი მწიფეა და არა მჟავე.