კითხვაზე, საჭიროა თუ არა ჟოლოს გარეცხვა, ექიმები და ბიოლოგები ერთხმად პასუხობენ: „აუცილებელი არაა“. თუ კენკრა სახლის ბუჩქიდან დაკრიფეთ, მიწაზე დაყრილი არ იყო, თუ ზუსტად იცით, რომ ქიმიური საშუალებებით დამუშავებული არაა, მაშინ გარეცხვა საჭირო არაა. მაგალითად, მურაბა, კომპოტი და ჯემი აუცილებლად უნდა აადუღოთ, ასე ბაქტერიების უმეტესობა ნამდვილად მოკვდება. გაყინული კენკრის ჭურჭელი ჩვეულებრივ გაასტერილეთ ან უბრალოდ მდუღარე წყალი გადაავლეთ. სადეზინფექციოდ საკმარისია. Vivien გასწავლით, როგორ გარეცხოთ ჟოლო ჭამამდე, რომ კენკრას წვენი არ გაუვიდეს.
რატომ არ რეცხავენ ჟოლოს და სწორია თუ არა – კენკრის გარეცხვაზე უარს ამბობენ შემდეგი მიზეზების გამო:
- ჟოლო უვარგის მასად გადაიქცევა.
- კენკრას ბაქტერიციდული თვისება აქვს, ამიტომ რეცხვას დიდი აზრი არ აქვს.
- ასე ჟოლოდან ვიტამინები ირეცხება, ანუ სარგებელი მცირდება.
ქარს ჟოლოზე მტვერი და გამონაბოლქვი აირი მოაქვს (თუ ბუჩქი გზის მახლობლად იზრდება). უცნობია, რა ხელმა დაკრიფა ჟოლო, თუ ბაზარზე შეიძინეთ. სწორედ ამიტომ, კენკრის გარეცხვა მაინც ღირს, განსაკუთრებით მაშინ, როცა ახალი კენკრის ჭამას გეგმავთ.კენკრა შეგიძლიათ არ გარეცხოთ, თუ თერმულად დამუშავებას ან გაყინვას აპირებთ. ჟოლო უშუალოდ გამოყენებამდე უნდა გარეცხოთ. გახსოვდეთ, რომ ჩალბობილი კენკრა მაშინვე ობით იფარება, თუნდაც სიცივეში შეინახოთ.
როგორ გავრეცხოთ ჟოლო სწორად – პირველ რიგში, ჟოლო გადაარჩიეთ, ფოთლები, მწერები და წვრილი ნაგავი მოაშორეთ. ამის შემდეგ საწურზე გადაიტანეთ, წინასწარ წყლიან თასზე დადეთ. 5 წუთით ასე გააჩერეთ. თუ ეჭვობთ, რომ შიგნით ხოჭოს ლარვები ან მატყლები დარჩა, კენკრა მარილიან ხსნარში (10 გ მარილი 1 ლ წყალზე) გააჩერეთ. პროცედურა 2-ჯერ გაიმეორეთ. ამის შემდეგ პირსახოცზე გადაიტანეთ, რომ ზედმეტი წყალი დაიწუროს. ამას დაახლოებით 15 წუთი დასჭირდება.კენკრის მაქსიმალურად გასაწმენდად ორი ღრმა თასი აიღეთ. ერთში ყინულიანი წყალი ჩაასხით, მეორეში – ძალიან ცხელი. ჟოლო საწურზე მოათავსეთ და მორიგეობით თითოეულ თასში რამდენიმე წამით ჩაუშვით. ასევე შეგიძლიათ კენკრა ცივი შხაპის ქვეშ გააჩეროთ, მაგრამ წყლის ნაკადი სუსტი უნდა იყოს. ასეთ რეცხვას გაცილებით ნაკლები ეფექტი აქვს.
ჯანსაღი ცხოვრების წესი არა მხოლოდ სასარგებლო მცენარეულ საკვებს, არამედ მათ სწორად მოვლას და დამუშავებას გულისხმობს. ჭამამდე ყველა ხილი, ბოსტნეული და კენკრა აუცილებლად უნდა გარეცხოთ. მხოლოდ სუფთა საკვებით მოწამვლა გამორიცხულია.