გამჭრიახი მეაგარაკეები თათაბოს ბოლო ბუჩქამდე არ ანადგურებენ. იციან, როგორ გამოიყენონ სწორად

781

თათაბო – მცენარე, რომელიც მებოსტნეებს დიდად არ უყვართ. პრაქტიკულად ნებისმიერ პირობებში იზრდება. სხვა სარევებელთან შედარებით უფრო რთული მოსაშორებელია. საჭიროა ამის გაკეთება? ხალხი თათაბოს უძველესი დროიდან სხვადასხვა მიზნით იყენებს. მცენარე შიმშილობის და სხვადასხვა უსიამოვნების დროს ეხმარებოდათ. Vivien გიამბობთ, რა სასარგებლო თვისებებს ფლობს თათაბო და როგორ გამოიყენოთ სწორად.გამოცდილმა მებოსტნეებმა იციან, რომ ბოსტანში ბევრი თათაბო კარგია. გამოდის, რომ მიწა ნაყოფიერია, ხოლო მოსავალი უხვი. რაც უფრო სწრაფად იზრდება სარეველა, მით ნოყიერდება მიწა – მიწას აზოტით ამდიდრებს. გარდა ამისა, თათაბოს არსებობა ნიშნავს, რომ სხვა სარეველა არ გამოჩნდება. თათაბო კონკურენტებს ვერ იტანს!

ამის მიუხედავად, სარეველას ზრდა თვითნებაზე არ უნდა მიუშვათ, რადგან შეიძლება მთელი ბოსტანი დაიკავოს. მცენარეს ნახევარ მეტრამდე გაზრდა შეუძლია! სარეველა სწრაფად ვრცელდება, რადგან ბევრ თესლს იძლევა. ეს თესლი სასარგებლოდ შეგიძლიათ გამოიყენოთ.უძველესი დროიდან თათაბოს ღეროს, ფოთოლს და თესლს სამკურნალოდ აგროვებდნენ. ამას რამდენიმე თვის განმავლობაში, აგვისტოდან ივლისამდე აკეთებდნენ. სექტემბერი თესლის შესაგროვებლად ყველაზე ხელსაყრელი პერიოდი იყო. მცენარე მკვებავი ნივთიერებებით მდიდარია. მასში შედის ბევრი უჯრედისი, ანტიოქსიდანტი და B, A, C და E ვიტამინები. თათაბო შეიცავს ამინომჟავებსა და მიკროელემენტებს: კალიუმს, რკინას, ფოსფორს და კალციუმს.

ხალხი მას არა უბრალოდ ჭამდა, არამედ დაავადებებს მკურნალობდა. ძველად სჯეროდათ, რომ თათაბო არა მხოლოდ საკვების გარეშე გაძლებაში, არამედ სხვა პროდუქტების გარეშე ცხოვრებაში ეხმარებოდათ. სანამ ჩვენ თათაბოს უბრალო სარეველად მივიჩნევთ, სამხრეთ და ცენტრალურ ევროპაში საწარმოო მასშტაბით ზრდიან. მას ჩვეულებრივ მწვანილად იყენებენ. მისგან სალათებს, წვნიანებს, ფაფებს და ცომეულს ამზადებენ.თესლის შესაგროვებლად ახალი მცენარე სჯობს მოჭრათ. ადრე მოწიფულ სარეველებს კრავდნენ და ბეღელში თავდაყირა კიდებდნენ. მცენარის ქვეშ ქაღალდს ან ქსოვილს შლიდნენ. როცა მცენარე ხმებოდა, თესლი ქვემოთ იყრებოდა. შემდეგ აგროვებდნენ და ტომრებში ინახავდნენ.

თათაბოს თესლი საკმაოდ მწარეა. სიმწარის მოსაშორებლად რამდენიმე საათით წყალში უნდა ჩაალბოთ, შემდეგ გარეცხოთ. თესლი შეგიძლიათ მოხარშოთ და ფაფა გააკეთოთ (წიწიბურას ჰგავს). კუჭ–ნაწლავის ტრაქტის სწორი მუშაობისთვის შესანიშნავი კერძია.თესლი შეგიძლიათ გაახმოთ და დაფქვათ. ამ ფორმით წვნიანს ან ცომს სანელებლად დაუმატეთ. ეს უჯრედისის და სხვა სასარგებლო ნივთიერების დამატებითი წყაროა. ექიმბაშები დაფქული თესლიდან მშრალი ხველის სამკურნალო ჩაის ამზადებენ.ითვლება, რომ თათაბო ადამიანის მთელ ორგანიზმზე დადებით გავლენას ახდენს. მაგალითად, მისი დახმარებით მხედველობას გააუმჯობესებთ და და სტრესულ სიტუაციაში დამშვიდდებით. მოქმედების ფართო სპექტრის მიუხედავად დიდი რაოდენობით მისი მირთმევა არ ღირს. გახსოვდეთ, რომ ყველაფერში ზომიერება საჭიროა. გამოყენების წინ ოჯახის ექიმთან კონსულტანცია გაიარეთ.

თუ თათაბოს მოშორება გსურთ, რამდენიმე რჩევა გაითვალისწინეთ. პირველ რიგში, წინასწარ პრევენცია სჯობს. ნებისმიერ დამუშავებულ მიწაზე მწვანე სასუქი დარგეთ. მეორეც, ნაკელის გამოყენებაზე დიდი იმედი არ დაამყაროთ. მასთან ერთად მიწაში შეიძლება სარეველის თესლი აღმოჩნდეს.მიწის რეგულარული დაბარვა არ დაგავიწყდეთ. თათაბოს ამოთხრა უფრო მარტივია, როცა მცენარე ჯერ ახალგაზრდაა. გახსოვდეთ, რომ გათიბვით სარეველებს სამუდამოდ ვერ მოიშორებთ. მცენარეს 10-15 სმ მულჩი ამცირებს. მეთოდი მუშაობს კარტოფილის, კომბოსტოს და კიტრის კვლებზე.

ვიმედოვნებთ, რომ ჩვენი რჩევებით კვლებზე თათაბოს გამოჩენა თავიდან აიცილეთ. თუ ეფექტური მეთოდები იცით, აუცილებლად გაგვიზიარეთ.