პომიდორი, რომელსაც ერთი ნაკლიც არ აქვს მხოლოდ სარგებელი

1290

ბევრი მებაღის მსგავსად მეც მსურს უპრეტენზიო პომიდვრის ჯიშის შეძენა, რომელიც მოსავლელად მარტივია, ბევრი დაავადების და მავნებლის მიმართ გამძლეა, დიდხანს ინახება და იდეალურია დასაკონსერვებლად და დასამუშავებლად.

როგორი პომიდორი არ გამიზრდია, მაგრამ ეს ჯიში ძალიან მიყვარს და უკვე 9 წელია არჩევანს მასზე ვაკეთებ. მასში მხოლოდ ღირსებას ვხედავ, ჩემთვის ნაკლი არ აქვს. დღეს Vivien გიზიარებთ პომიდვრის ჯიშს, რომელსაც ეწოდება „რიო გრანდე“.

რიო გრანდეს სიმწიფის საშუალო ვადა აქვს, რომელიც თესლის აღმოცენებიდან 115-120 დღე გრძელდება. ამ ჯიშის გაზრდა შეგიძლიათ როგორც სათბურში, ასევე გარეთ, კვლებში. ნებისმიერი მებაღე შეძლებს მის გაზრდას და ღირსეული მოსავლის აღებას. სიმაღლე შეზღუდულია და სანამ ზედა ზღვარს მიაღწევს მწვერვალზე ხილის მტევანი ვითარდება.

თესლს ნერგის გასაზრდელად მარტში ვთესავ, სათბურში კი მაისში ვრგავ. რამდენიმე ბუჩქს ღია გრუნტზე ვზრდი. მათ ივნისის დასაწყისში ვრგავ, როცა ყინვების რისკი მცირდება. კვლებში ორმოებს ვაკეთებ, ორმოს ძირში ნეშომპალას, 1 მუჭა ხის ნაცარს და 1 ჩ/კ სუპერფოსფატს კარგად ვურევ და შემდეგ ნერგს ვრგავ. ფესვებს ვასწორებ, მიწას ვაყრი და უხვი მორწყვით ვასრულებ.

ამ პომიდვრის ჯიშს შეუძლია აიტანოს მშრალი ან ძალიან სველი ამინდი, ძალიან მჟავე მიწა, ფიტოფთორების, მოზაიკის, თეთრი და ნაცრისფერი ლპობის მიმართ გამძლეა. პომიდორი ბევრი სოკოს და ვირუსის მიმართ გამძლეა, მაგრამ საპროფილაქტიკო სამუშაოებს მაინც ვასრულებ. სათბურს რეგულარულად ვანიავებ.

ტოტებზე 9-10 ნასკვი იქმნება და ერთი ბუჩქიდან დაახლოებით 7 კგ ლამაზ, ქლიავისფერ, ხორციან ნაყოფს ვიღებ, რომლის სისქე დაახლოებით 7 მმ. ნაყოფს ზომიერად ტკბილი გემო და გაჯერებული არომატი აქვს.

ასეთი ჯიშიდან გემრიელი პომიდვრის წვენი და პასტა გამოდის. მთელი ნაყოფის ჩაკბეჩა ერთი სიამოვნებაა. ხოლო დამწნილებული და დამარილებული პომიდვრის სხვა ჯიშებს არც შეედრება. შემოდგომაზე მწვანე პომიდორს ვკრეფ და ახალ წლამდე ვინახავ. არ ფუჭდება.

აი, ასეთი პომიდვრის ჯიში „რიო გრანდე“ ავირჩიე. თუ დაგაინტერესათ, შეგიძლიათ მისი გაზრდა სცადოთ. თქვენი შთაბეჭდილებები გაგვიზიარეთ.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს