10 ყველაზე სასარგებლო თესლი ადამიანისთვის – ამის შემდეგ საავადმყოფოს გზას დაივიწყებთ

47140

თესლი, რომლის დახმარებითაც აყვავებული მცენარეები მრავლდებიან, შეიცავს ახალ სიცოცხლეს და მდიდარ ნივთიერებებს (ენდოსფეროს), რომელიც აუცილებელია ჩვენი სხეულისათვის.

უძველესი დროიდან ადამიანი ფართოდ გამოიყენება მცენარეულ თესლებს კვებასა და მკურნალობისთვის. ჩვენ მოგიმზადეთ 10 თესლის სია, რომელიც შეიცავს ცილებს, ვიტამინებს, მინერალებს, ანტიოქსიდანტებს, ცელულოზასა და სასარგებლო მჟავების დიდ რაოდენობას.

სცადეთ და დაუმატეთ თქვენი კვების რაციონს,  ის სხეულს დაიცავს დაავადებებისგან და დაგეხმარებათ დაიცვათ ჯანსაღი ცხოვრების წესი.

1. ჩიას თესლი

თუ გსურთ იცოდეთ, რა არის სრულყოფილი საკვები, მაშინ სცადეთ ჩიას თესლი. ეს მდიდარია ვიტამინების, მინერალების, ანტიოქსიდანტების, ბოჭკოების, ცილებისა და ჯანსაღი ცხიმების შემცველობით.

ჩიას თესლში კალციუმის შემცველობა ხუთჯერ მეტია, ვიდრე რძეში და ორჯერ მეტია კალიუმი, ვიდრე ბანანებში. ვეგეტარიანელებისთვის, ეს პროდუქტი უბრალოდ შეუცვლელია!

მისი ჭამით შეიძლება გაათავისუფლოს ტკივილი, ხელი შეუწყოს წონის დაკარგვას, მოგცეთ დამატებითი ენერგია და დაგიცვათ სერიოზული დაავადებები, როგორიცაა დიაბეტი და გულის უკმარისობა. ის შეგიძლიათ შეჭამოთ ნედლი, დაამატეთ მზა საკვებს ან შერეულ წვენს, იოგურტს, რძეს.

2. სელის თესლი

სელის თესლი არის ყველაზე ძვირფასი წყარო ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებისთვის, რომლებიც აუცილებელია ათეროსკლეროზის თავიდან ასაცილებლად. 100 გრამი თესლი შეიცავს ომეგა-3-ის 22 გრამს.

სელის თელს აქვს  მანგანუმის, მაგნიუმის და უხეში დიეტური ბოჭკოვანი, რაც აუმჯობესებს საჭმლის მონელების და ამცირებს სისხლში ქოლესტერინის. ეს პროდუქტი არის შესანიშნავი დანამატია საკვებისთვის.

განსაკუთრებით სასარგებლოა 35 წელზე მეტი ასაკის ქალბატონებისათვის – ამცირებს ძუძუს კიბოს განვითარების რისკს და აუმჯობესებს მენოპაუზის უსიამოვნო სიმპტომებს. სალის თესლი შეიცავს ფიტოესტროგებს, ქალს ეხმარება ჰორმონების დარეგულირებაში.

3. კანაფის თესლი

ანაფის თესლი ძალიან სასარგებლო პროდუქტია! ის შეიცავს ოც ამინომავას, მათ შორის ცხრა არსებითია, ანუ ის, რასაც ადამიანის ორგანიზმი არ აწარმოებს, ასევე შეიცავს დიდი რაოდენობით ცილებს, რომლებიც ზრდის იმუნიტეტს და გამოდევნის ტოქსინებს.

კანაფის თესლი ზრდის განწყობას და ენერგეტიკულ დონს, აქვს მაგნიუმის მაღალი შემცველობა. სხვათა შორის, ამ ერთ კოვზს შეუძლია უზრუნველყოს ყოველდღიური რკინის მოთხოვნის 45%.

ეს თესლი შეიძლება დაემატოს ყველა სახის სმუზს.

4. ბროწეულის თესლი

ბროწეული უკვე დიდი ხანია ცნობილია, როგორც ანემიის წინააღმდეგ ბრძოლის საუკეთესო საშუალება. ანემიით დაავადებულმა ადამიანებმა უნდა გამოიყენონ განზავებული ბროწეულის წვენი, 0.5 ჭიქა 3-ჯერ დღეში, ჭამამდე 30 წუთით ადრე, 2 თვის განმავლობაში.

ბროწეული თესლი სასარგებლოა დიაბეტით დაავადებული ადამიანებისთვის. მიიღეთ ჭამის წინ  4-ჯერ დღეში, ამით შეგიძლიათ მნიშვნელოვნად შეამციროთ სისხლის შაქრის დონე.

ბროწეული უჩვეულოდ მდიდარია პოლიფენოლებით (ანტიოქსიდანტების სპეციალური ფორმა), რაც ამცირებს კიბოს რისკს და გულის უკმარისობას. სინამდვილეში, ბროწეულის წვენს აქვს უფრო მაღალი ანტიოქსიდანტური აქტივობა, ვიდრე მწვანე ჩაის და წითელი ღვინოს.

ბროწეულის სასარგებლო თვისებები არ შემოიფარგლება ზემოთ ჩამოთვლილით. ეს ხელს უწყობს ართრიტის მულტილაქის აღდგენას, აქვს უნარი შეამციროს ანთებითი პროცესები და მწვავე ფერმენტები, რომლებიც ანადგურებენ კარტილაჟის ქსოვილს.

5. გოგრა თესლი

ბევრი ჩვენგანი იღებს აბებს, რომ დააკომპენსიროს ვიტამინი B-ს დეფიციტი, ხოლო გოგრის თესლი შეუძლია ამის გაკეთება ბევრად უფრო ეფექტურად. ის მდიდარია თიამინით, რიბოფლავით, ნიკოტინამიდით, პანტოტეინის მჟავით, ვიტამინის B6-ით და ფოლტატით.

გოგრის თესლი ითვლება ომეგა-3 მრავალხარისხოვან ცხიმოვან მჟავასა და ვიტამინ E-ს ყველაზე ძვირფას წყაროდ, რომლებიც აუცილებელია ჯანსაღი კანისთვის, ფრჩხილებისთვის და თმისთვის, რაც განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ქალებისთვის.

ამინომჟავების არსებობის გამო, გოგრის თესლი ხელს უწყობს ჭიებთან ბრძოლას, თუმცა არა ისე ეფექტურად, როგორც ფარმაცევტული პრეპარატები. ნებისმიერ შემთხვევაში, პროდუქტი შეიძლება გამოყენებულ იქნას, რათა თავიდან ავიცილოთ პარაზიტები.

6. გარგარის თესლი

გარგარის შეჭმის შემდეგ, არ გადაყაროთ თესლი, როგორც აღმოჩნდა, მისი შემცველობა ბევრად აღემატება მარილწყლის ვიტამინების რაოდენობას. გარგარის ჯიშები ფასდება მათი ვიტამინებით (PP, B15, B17) და მინერალებით (რკინა, ფოსფორი, კალიუმი, ნატრიუმი, მაგნიუმი, კალციუმი).

ვიტამინი B17 , რომელიც ცნობილია მისი საწინააღმდეგო კიბოს თვისებებით, თესლს აძლევს მწარე გემოს.

7. სეზამის თესლი

სეზამი ძველი დროიდან ცნობილია ეს პროდუქტი რეალური ვიტამინების, მინერალებისა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებების წყაროა.
სეზამის თესლი შეიცავს ძლიერ ანტიოქსიდანტურ სესიას, რომელიც სასარგებლოა მრავალი დაავადების პრევენციისათვის, მათ შორის კიბოს და ამცირებს ქოლესტერინის დონეს სისხლში.

8. კალინის თესლი

კეს თესლი არის პატარა და თხელი, აქვს გამოხატული სუნი და ცოტა მწარეა.
ის მოქმედებს როგორც ტკივილგამაყუჩებელი, არის გულისრევის საწინააღმდეგო, შარდმდენი. ის აძლიერებს ნაწლავებს, საჭმლის მონელების სისტემას, აუმჯობესებს მადას, ხელს უწყობს გაუმკლავდეს ეგზემას.

9. ყურძნის თესლი

ყურძნის თესლის შემადგენლობაში შედის ძალიან ძლიერი მცენარეული ანტიოქსიდანტები – ნივთიერებები, რომლებიც ხელს წყობს კარდიოვასკულური დაავადებების პრევენციას, აფერხებს დაბერების პროცესს და აძლიერებენ გარე გარემოების აგრესიულ ეფექტებს.

მეცნიერთა აზრით, ყურძნის თესლმა შეიძლება მნიშვნელოვნად შეამცირონ კიბოს განვითარების რისკ0. ლაბორატორიული თაგვებით ჩატარებული კვლევის მიხედვით, მასში შემავალი პოლიფენოლები საშუალებას იძლევა შემცირდეს სიმსივნის ზრდა 67% -ით.

10. ამარათის თესლი

ეს თესლი შეიცავს ზეთს, სახამებლს, სხვადასხვა ვიტამინებს, მიკროელემენტებს, პექტინს, კაროტინს, ლიზინს და მინერალურ მარილებს.
მისგან მზადდება ფქვილი, რომელიც არ შეიცავს წებოვანა, ასე რომ იღებს ძალიან სასარგებლო პროდუქტებს. ეს ფქვილი ეხმარება შეამციროს სისხლში შაქარი, დაიკლოთ წონაში, აქვს დადებითი გავლენა საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე.

გაუზიარეთ ეს სასარგებლო ინფორმაცია თქვენს მეგობრებსაც.