11 ნივთი სამზარეულოში, რის გამოც აქ მუდმივად არეულობაა და მყუდროებას ვერ გრძნობთ

1914
11 ნივთი სამზარეულოში, რის გამოც აქ მუდმივად არეულობაა და მყუდროებას ვერ გრძნობთ
11 ნივთი სამზარეულოში, რის გამოც აქ მუდმივად არეულობაა და მყუდროებას ვერ გრძნობთ

სამზარეულოში ზოგიერთ სასარგებლო ნივთისთვის ადგილი აღარ გვრჩება, თუმცა ადგილის გამონახვას ყოველთვის ვცდილობთ. ზოგიერთი ნივთი კი სივრცეს უბრალოდ იკავებს, ან გამოსაყენებლად მოუხერხებელია. ამასთან ზოგიერთი მათგანი ჯანმრთელობისთვის საშიშია.

ჩვენ ჩავატარეთ რევიზია და გავარკვიეთ, თუ სამზარეულოს ინსტრუმენტებს შორის რომელი ნივთები არ აქვს მათ, ვინც უპირატესობას მყუდროებას  და კომფორტს ანიჭებს.

1.საკვების ცელოფანი

საკვები ცელოფანი ცხოვრებას ნამდვილად ამარტივებს, თუმცა მასში ზოგიერთი პროდუქტის შენახვა არ ღირს. ეს პროდუქტებია ყველი, ყველა სახის ძეხვი, პური – ყველაფერი, რაც დღის განმავლობაში რამდენჯერმე გამოიყენება. განმეორებითი შეხვევა მყარი შეკვრის გარანტიას არ იძლევა და ნაკლებად მიმზიდველად გამოიყურება.

ამასთან ზოგიერთი სპეციალისტი მიიჩნევს, რომ პოლიეთილენი, რომლისგანაც ცელოფანი არის დამზადებული, ორგანიზმისთვის სახიფათო მავნე ნივთიერებებს გამოყოფს.

2.სველი გადასაწმენდი

სამზარეულოს სველი გადასაწმენდი – უსიამოვნო სუნის წყაროა. ხოლო ხანგრძლივი დროით გამოყენებული ღრუბელი თავის ამოცანას ვეღარ ასრულებს და ჭურჭელზე ცხიმს ტოვებს. ამასთან ის მავნე ბაქტერიების განვითარებისთვის შესანიშნავი ადგილია. ბრიტანელმა ვირუსულოგმა აღმოაჩინა, რომ ჭურჭლის სარეცხი ღრუბლებიდან 10-დან 6 დაინფიცირებული არიან ბაქტერიებით, რომლებიც ნაწლავების აშლილობას იწვევენ.

უსიამოვნების თავიდან ასაცილებლად, გადასაწმენდი და ღრუბელი ხშირად უნდა შეცვალოთ და მაღალ ტენიან ადგილას არ უნდა შეინახოთ.

3.ცარიელი ბოთლები

ბოთლების შეგროვება საფრთხეს არ წარმოადგენს, მაგრამ ისინი ბევრ ადგილს იკავებენ, ხოლო გამოყენებით იშვიათად ვიყენებთ. ყველაზე ხშირად – არასდროს. თუ ცარიელი ბოთლების შეგროვება ყვავილების მოსარწყავად წყლის დასაგროვებლად გადაწყვიტეთ, ან იქნება და წყალი გამორთონ შემთხვევისთვის, დაფიქრდით, სინამდვილეში რამდენჯერ გამოიყენეთ ისინი?

4.ჰაერის განმაახლებელი

ჰაერის განმაახლებელი, რომელიც სამზარეულოში გაქვთ, აბინძურებს საკვებს, რომელსაც ამზადებთ. ამასთან სპეციალისტები გირჩევენ ჰაერის განმაახლებელი დიდ და კარგად გასანიავებელ სივრცეში გამოიყენოთ. მიზეზი მარტივია: ჰაერის განმაახლებელი სპრეი არც თუ ისე უვნებელია და შეიძლება თავის ტკივილი გამოიწვიოს.

5.ნადები ნიჟარაში

ნადები – სახლში ნაგვის სიბინძურის მიხედვით უნიტაზის შემდეგ მეორე ადგილზეა. საკვების წვრილი ნაწილაკები და სარეცხი საშუალება წყლით არ ჩამოირეცხება, არამედ ზედაპირს ეკვრება. თუ ნიჟარას სპეციალური საშუალებით არ ჩარეცხავთ, ბაქტერიები იქედან ჭურჭელზე გადადის, აქედან კი თქვენს კერძში ხვდება.

6.სანაგვე ყუთზე დაუმაგრებელი ცელოფანი

სანაგვე ყუთს ცელოფანი რომ თანაბრად ჩამოაცვათ და დაგროვებული ნაგვის გამო არ ჩამოიწიოს, საკმარისია ყუთის გვერდებში ცელოფანი პირსახოცის ჩვეულებრივი სამაგრით დაამაგროთ.

7.ღია როზეტი გაზქურასთან

როზეტი, რომელიც გაზქურასთან და სამზარეულოს სამუშაო ზედაპირთან ახლოს არის განლაგებული, რეკომენდებულია დახურული გააკეთოთ. მიზეზი მარტივია: როზეტის ზედაპირი მუდმივად ბინძურდება, საკვები ხვრელებს ავსებს. გარდა ამისა, ღია როზეტი შეიძლება საფრთხის შემცველი იყოს, რადგან სითხეს კონტაქტის რისკი არსებობს.

8.ცელოფნის ყუთი პროდუქტების შესანახად

ბევრ ქვეყანაში პოლიეთილენის გამოყენებაზე აკრძალვა არსებობს. მთავარი მიზეზი – არა ეკოლოგიური მასალა. ბოსტნეული, ხილი და სხვა პროდუქტი უმჯობესია ქაღალდის შეფუთვაში შეინახოთ. ისინი არა მხოლოდ უსაფრთხოა, არამედ ბოსტნეულის კარგ ვენტილაციას უზრუნველყოფს.

9.გაღვივებული კარტოფილი

თუ თქვენს სახლში კარტოფილი იმდენად დიდხანს ინახება, რომ გაღვივებას ასწრებს, მასთან ვაშლები ჩადეთ. ეს ხილი გამოყოფს ეთილენს, რომელიც გაღვივების პროცესს აფერხებს.

10.ფარში, ერთიანად გაყინული

თუ ფარშის გაყინვას აპირებთ, უმჯობესია წინასწარ დაანაწევროთ ბამბუკის ჩხირების გამოყენებით. პირველ რიგში, ასე უფრო სწრაფად გაიყინება, მეორე მხრივ, უფრო ნაკლებ ადგილს დაიკავებს.

11.ბევრი მარცვლეულის შეფუთვა

მარცვლეულის შესანახად შესანიშნავი მეთოდია – ცალკე კონტეინერების გამოყენება. ასევე შემთხვევით მარცვლეულის დაყრას და უწესრიგოდ შეფუთვების შენახვას თავიდან აიცილებთ. ხოლო თუ შეფუთვის რომელიმე კონტეინერში გადატანა მოსახერხებელი არაა, ასეთი შეფუთვები ერთ დიდ შეფუთვაში მოათავსეთ,

გვიამბეთ კომენტარებში, თქვე რომელ სასარგებლო სამზარეულოს ხრიკს იყენებთ.