საშობაო იხვის მომზადება სპეციალურ მარინადში – იგი ყველას გულებს სწრაფად დაიპყრობს

3715

საახალწლო დღესასწაულისთვის მნიშვნელოვანია კარგი კერძების მომზადება. დიასახლისებს შეცდომით მიაჩნიათ, რომ ფრინველის მომზადება კარგი არ არის. ჩვენ წარმოგიდგენთ იხვის მომზადების რეცეპტს, რომელიც ძალიან რბილი, წვნიანი და არომატულია.

მასალები:

  • იხვი
  • 4-5 ც ვაშლი
  • 115 გ ფორთოხლის წვენი
  • 100 გ სოიოს სოუსი
  • 30 გ გახეხილი კოჭა
  • 2 ს.კ. თაფლი მარინადისთვის
  • 1 ს.კ. ფორთოხლის ცედრა
  • 2 ც ხმელი ნიორი
  • 1/2 ჩ.კ. შავი პილპილი
  • 1 ს.კ. თაფლი შიგთავსისთვის
  • 1/4 ჩ.კ. დარიჩინი
  • ფორთოხალი

მასალები სოუსისთვის:

  • 10-12 ს.კ. იხვის წვენი და ცხიმი
  • 170 გ ახალი ფორთოხლის წვენი
  • 1 ც ფორთოხალი
  • 1-2 ჩ.კ. სახამებელი
  • 1-2 ს.კ. თაფლი
  • 1 ს.კ. ლიმონის წვენი
  • 50 მლ წყალი
  • 1 ც დარიჩინი

მომზადება:

1. საფუძვლიანად გაასუფთავეთ იხვი, წინააღმდეგ შემთხვევაში ფრინველს შეიძლება უსიამოვნო სუნი დარჩეს მაშინაც კი, როცა მომზადდება.

2. ცალკე თასში აუციეთ სოიოს სოუსი, ფორთოხლის წვენი, კოჭა, ფორთოხლის წვენი და თაფლი. ურიეთ მანამ, სანამ თაფლი გაიხსნება.

3. ჩაასხით მარინადი დიდ თავსში და მასში მოათავსეთ იხვი. დაახურეთ კონტეინერს და  შედეთ მაცივარში 24 საათით. გაითვალისწინეთ, რომ დროდადრო აუცილებელია იხვი გადმოატრიალოთ, რათა მარინადი მთლიანად თანაბრად გაუჯდეს.

4. აიღეთ 1 ვაშლი, დაჭერით რგოლებად და განათავსეთ საცხობ ფოლგაზე. შეურიეთ ნიორი, შავი პილპი, და ფრთხილად გადმოიღეთ იხვი და მოათავსეთ ზემოდან.

5. დარჩენილი ვაშლი დაჭერით 4 ნაწილად, დაამატეთ დარიჩინის ფხვნილი, დაამატეთ 1 ს.კ.  თაფლი და კარგად აურიეთ. მოათავეთ ხახვის შიგნით. შედგით ღუმელში 180 გრადუსამდე 1.5 საათის განმავლობაში.

6. ცხიმი, რომელსაც კერძი გამოყოფს, ცალკე თასში გადაიტანეთ (საკმარისია 10-12 ს.კ.). შემდეგ ისევ შედგით იხვი ღუმელში 30 წუთით.

7. სანამ იხვი მომზადდება, მომაზადეთ სოუსი: დაასხით იხვის ცხიმი, დაამატეთ ფორთოხლის და ლიმონის წვენი, დარიჩინი, თაფლი, აურიეთ კარგად მიღებული ნარევი მოხარშეთ.  შეურიეთ სახამებელი, წყალი. თუ სოუსი ძალიან თხელია, დაამატეთ ცოტა მეტი სახამებელი.

8. მდუღარე სოუსს დაამატეთ ფორთოხალი და კიდევ ერთხელ მოუტანს დადგით ცეცხლზე. სოუსი უნდა იყოს ტკბილ-მჟავე, თუ არ არის საკმარისად ტკბილი – დაამატეთ თაფლი ან შაქარი, სიმჟავისთვის – ლიმონის წვენი.

9. გამოირეთ იხვი ღუმელიდან, ისევ გადმოიღეთ ცხიმი დაკარგად გადმოატრიალეთ რომ არ დაიწვას. შედგით კიდევ 20 წუთით ისე, რომ გახდეს ოქროს ყავისფერი.

10. შეამოწმეთ იხვი მზადყოფნა კბილის ჩხირით ერთად: თუ მსუბუქად ჩაერჭო და წვენი გადმოდის, მაშინ ის მზადაა. გადააფარეთ იხვს ფოლგა და გააჩერეთ 15 წუთით.

11. მოათავსეთ მომზადებული კერძი თეფშზე, გააფორმეთ ის ფორთოხალი და წაიღეთ მაგიდაზე სპეციალურ სოუსთან ერთად. მიირთვით გემრიელად!

თუ მოგეწონათ, გაუზიარეთ რეცეპტი თქვენს მეგობრებსაც.