ჭამთ, მაგრამ არ გყოფნით – ჭარხლის 5 დაბალკალორიული სალათი, რომლის მირთმევა ღამითაც შეგიძლიათ

1759

ჭარხალი უნიკალური ბოსტნეულია, რომელსაც შემცვლელი არ ჰყავს. თუ დღეში მინიმუმ 50 მლ ჭარხლის წვენს ან 100 გ ჭარხალს მიირთმევთ, მნიშვნელოვნად გაზრდით თქვენი ჰემოგლობინის დონეს. ასევე დაიკლებთ წონაში. ჭარხალი აჩქარებს მეტაბოლურ პროცესებს, წმენდს ღვიძლს და აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებენ სისტემას. ჭარხალი, შეიძლება ითქვას, რომ თქვენი დიეტის მენიუში ყველაზე გემრიელი და ჯანსაღი პროდუქტია.

წონაში დასაკლები კერძების რეცეპტები
არსობებს უამრავი მიზეზი, რის გამოც ჭარხალი თქვენს დიეტას უნდა დაუმატოთ. ეს უნიკალური პროდუქტი შეიცავს ისეთ ვიტამინებს, როგორიცაა A, B1, B5, B6, C, E, H და PP, ასევე შეიცავს კალიუმის, კალციუმის, მაგნიუმის, თუთიის, რკინის, იოდის, ფოსფორის, ნატრიუმის, ფოლიუმის მჟავებს. ჭარხლის ფესვები მისი გრძელვადიანი შენახვის დროსაც კი არ კარგავს სასარგებლო თვისებებს.
მოხარშული ჭარხლისგან უამრავი კერძის მომზადება შეგიძლიათ, თუმცა ყველაზე მარტივია სალათები, რომელიც ძალიან გემრიელია და, რაც მთავარია, ძალიან დაბალკალორიულია (100 გ-ზე 43 კკ-ს შეიცავს).

დღეს წარმოგიდნენთ, ჭარხლისგან დამზადებულ ყველაზე გემრიელი სალათების რეცეპტებს.

ჭარხლის სალათი კაკლით და ფქვილით

მასალები:

  • 1 ცალი მოხარშული ჭარხალი
  • 100 გ ნიორი
  • ფქვილი
  • 2 კბილი ნიორი
  • 2 ს.კ. იოგურტი ან მცენარეული ზეთი
  • მარილი გემოვნებით

მომზადება:
ჭარხალი დაახლოებით 30 წუთით ხარშეთ, შემდეგ დაჭერით და ყველაფერი ერთმანეთს დაუმატეთ, დაამატეთ დაჭრილი კაკალი. დაამატეთ ნიორი, დაუმატეთ იუგურტი ან მცენარეული ზეთი და მარილი გემოვნებით.

ბოსტნეულის ფიტნეს-სალათი

მასალები:

  • 2 ჭარხალი
  • 1 ვაშლი
  • 1 პატარა სტაფილო
  • 1 საშუალო ხახვი
  • 250 გ ახალი კომბოსტო
  • 3 ს.კ. მცენარეული ზეთი
  • 2 ჩ.კ. ვაშლის ძმარი
  • მარილი გემოვნებით
  • ნებისმიერი მწვანილი

მომზადება:
გახეხეთ ვაშლი და სტაფილო. დაჭერით ხახვი და კომბოსტი, დაუმატეთ ჭარხალი, ერთმანეთში შეურიეთ. დაამატეთ დაჭრილი მწვანილი, მარილი, ვაშლის ძმარი და მცენარეული ზეთი.

ჭარხლის და ყველის სალათი

მასალები:

  • 1 მოხარშული ჭარხალი
  • 1 მოხარშული სტაფილო
  • 150 გ მოხარშული ბრინჯი
  • 1 ს.კ. დაკონსერვებული სიმინდი
  • 8 ზეთისხილი
  • 1 ს.კ. ზეითუნის ზეთი
  • 1 ჩ.კ. სოიოს სოუსი
  • 1/2 ჩ.კ. ვაშლის სიდრი ძმარი
  • ახალი მწვანილი

მომზადება:
ერთად მოათავსეთ ჭარხალი და გახეხილი სტაფილო. შეურიეთ ბრინჯი. ცალკე დაჭერით ბოსტნეული, მწვანილი, ზეთისხილი და ბრინჯი. დაუმატეთ სოიოს სოუსი, მცენარეული ზეთი და ძმარი. ეს სალათი შეიძლება ჩაითვალოს ერთ-ერთ ყველაზე სრულყოფილ ვარიანტად, რომელიც სადილად შეგიძლიათ მიირჩვათ.

სადღესასწაულო სალათი “ქალბატონი”

იმ შემთხვევაში, თუ ზემოთ მოცემული სალათები მოსაწყენია, მაშინ ეს სალათი ზუსტად თქვენთვისაა. ნამდვილად არ შეგრცხვებათ სტუმრებისთვის მისი წარდგენა.

მასალები:

  • 1 მოხარშული ჭარხალი
  • 120 გ ყველის ან ფეტას ყველი
  • 1 მანდარინი
  • 1 ს.კ. ბროწეულის თესლი
  • 1/4 მეწამული (ტკბილი) ბოლქვები
  • 1 ჩ.კ. ფრანგული მდოგვი
  • 2 ს.კ. მცენარეული ზეთი
  • 1 ს.კ. ნებისმიერი კაკალი (პისტოჩი, კაკალი, ნუში)
  • ახალი მწვანილი
  • მარილი გემოვნებით

მომზადება:
ერთმანეთს შეურიეთ დაჭრილი კომბოსტო და ყველი, შემდეგ დაუმატეთ ხახვი. ერთად დაალაგეთ ჭარხალი, ყველი, ხახვი. ამ ყველაფერს დაამშვენებს ბროწეული, მანდარინის ნაჭრები და დაჭრილი თხილი. დაუმატეთ მდოგვი, მარილი და მცენარეული ზეთი. მიირთვით გემრიელად!

დაიმახსოვრეთ, დიდი რაოდენობით ჭარხალი არ არის რეკომენდებული კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის, დიაბეტისთვის. არ გამოიყენოთ ბოსტნეული, თუ ჰიპერტენზია გაქვთ, ნივთიერებები, რომლებსაც ჭარხალი შეიცავს დააზიანებს სისხლძარღვებს.